WORDPRESS VS JOOMLA VS DRUPAL
08.12.22
Sisällönhallintajärjestelmät vertailussa
Sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System) on alusta, jonka avulla pystytään hallinnoimaan verkkosivuja ja niiden sisältöä ilman koodaamista. Joskus suomeksi puhutaan myös julkaisujärjestelmästä. Näitä järjestelmiä yhdistää se, että niiden ansiosta verkkosivujen parissa työskentelyyn ei tarvita juurikaan teknistä osaamista, sillä hallinnointi tapahtuu käyttöliittymän kautta. Sen käyttäjille annetaan erilaisia rooleja, jotka määrittävät heidän oikeutensa sivujen muokkauksessa. Sisällönhallintajärjestelmissä on yleensä myös monia sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka muun muassa lisäävät hakukonenäkyvyyttä ja tietoturvallisuutta.
Tänään vertailemme kolmea suosituinta vaihtoehtoa.
WordPress
WordPress on ylivoimainen sisällönhallintajärjestelmien kingi. Yli 40% kaikista verkkosivuista on tehty WordPressillä. WP:llä on avoin lähdekoodi, jota muokkaamalla sivuista saa juuri sellaiset kuin haluaa. Kuka vain voi käyttää WordPressiä ilmaiseksi ja netti onkin pullollaan tutoriaaleja ja neuvoja. Sitä myös kehitetään jatkuvasti eteenpäin lukuisten ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin.
WordPressin osaavia kehittäjiä on todella paljon, minkä ansiosta ulkoista apua löytyy varmasti. Sivustojen muokkaaminen onnistuu lisäosien ja teemojen avulla helposti, mutta rajattomien kustomointimahdollisuuksien ansiosta toteutuksesta voidaan tehdä myös täysin räätälöity. Yleensä kustomointi kannattaa, kun puhutaan yritysten verkkosivuista – se antaa uskottavuutta, mahdollisuuden räätälöidyn asiakaskokemuksen suunnitteluun sekä kilpailuetua.
WordPress voi kulkea joustavasti mukanasi ihan alusta saakka ja kasvaa yrityksesi mukana. Helposti opittavan käyttöliittymän ansiosta lähes kuka vain voi päivittää WordPress-sivustoa, ja toisaalta käyttäjäroolien avulla varmistetaan että sivujen päivittämisessä ei käy kömmähdyksiä vähemmän teknisiltä ihmisiltä.
Verkkokaupan perustaminen käy kätevästi WooCommerce-lisäosan avulla, ja se onkin yksi maailman suosituimmista verkkokauppa-alustoista. Sivustoon on myös helppo integroida erilaisia ohjelmistoja, koska suosituimmat ohjelmistot on yleensä rakennettu WordPressin kanssa yhteensopiviksi.
Risut
Varsinkin vanhojen, päivittämättömien lisäosien kanssa ollaan alttiimpia tietoturvaongelmille
WordPress-kehittäjien kirjo on laaja ja osaamisen taso vaihtelee, joten kehittäjän valinnassa pitää olla tarkkana
Useampien lisäosien yhteiskäyttö vaatii tietotaitoa, sillä kaikki niistä eivät toimi keskenään
Ruusut
Luotettava ja turvallinen
Kustannustehokas ja helppo ylläpito
Et sitoudu samaan toimittajaan, sillä WP:n hallitsevia kehittäjiä riittää
Vapaus kustomointiin ja räätälöintiin
Yleensä parempi hakukonenäkyvyys kuin muiden sisällönhallintajärjestelmien sivustoilla
Muokattavuuden ansiosta jatkokehitys on helppoa
Joustava valinta joka käy moniin käyttötarkoituksiin
Omistat sivusi ja sisältösi
Joomla
WordPressin suurin kilpailija on Joomla. WP:n tapaan myös Joomla on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, ja vaikka sillä ei ole samanlaista suosiota kuin WP:llä, on Joomlallakin miljoonia käyttäjiä ja erittäin laaja kehittäjäyhteisö. Myös Joomlaan löytyy valmiita sivupohjia ja lisäosia, joista useimmat ovat ilmaisia. Niiden avulla on helppo rakentaa verkkosivut tai verkkokauppa, ja käyttöön saa opastusta Joomlan sisäänrakennetusta ohjevalikosta. Lisäosia on kuitenkin paljon vähemmän saatavilla kuin WP:ssä, mikä voi osittain selittää Joomlan suosion hiipumista.
Joomlan etuja on isojen tietomäärien hallinnan helppous, sillä kuvat ja muun median voi järjestellä kätevästi omiin kansioihinsa. Myös käyttäjähallinta ja monikielisyys saavat plussaa.
Risut
Ei ole yhtä helppokäyttöinen kuin WordPress
Lisäosat voivat olla kalliita ja niiden käyttämiseen tarvitsee usein ammattilaisen apua
WordPressin tapaan sivustoa joutuu päivittämään tietoturvan ylläpitämiseksi
Ruusut
Monikielisten sivustojen toteuttaminen on helppoa
MVC-arkkitehtuurin ansiosta ulkoasua voi muokata ilman muutoksia toiminnallisuuksiin
Sopii toteutuksiin, joille halutaan paljon ylläpitäjiä
Drupal
Drupalin iskulause on By Developers, for Developers. Sillä on aktiivinen ja sitoutunut kehittäjäyhteisö, ja sitä suosivat erityisesti monet ohjelmistokehittäjät. Drupal pysyy mukana kehityksen trendeissä ja lukeutuu maailman suosituimpiin sisällönhallintajärjestelmiin. Suomessa Drupalia käyttää muun muassa Aalto yliopisto. Noin 2% maailman verkkosivuista on tehty Drupalilla.
Drupal soveltuu loistavasti laajojen toteutuksien rakentamiseen. Se sopii varsinkin tilanteisiin, joissa tiedetään, että toteutus halutaan kustomoida alusta pitäen. Toisaalta WordPress pystyy samaan monissa tilanteissa.
Risut
Vaikeasti opittavissa. Drupalin käyttöliittymä on vaikeasti ymmärrettävä monelle devaajallekin
Ruusut
Drupalissa pystyy luomaan uusia käyttäjärooleja ja rajoittaa niiden oikeuksia miten haluaa
Kieliversioiden tuki ilman lisäosien asennuksia
WordPress tarjoaa paljon enemmän lisäosia ja valmisteemoja, mutta ne tuovat tietoturvallisuuteen riskejä. WordPressiin verrattuna Drupal on tietoturvallisempi vaihtoehto
Sopii laajoihin, räätälöityihin toteutuksiin
Mikä on paras sisällönhallintajärjestelmä?
Ensin pitää kysyä, mihin tarpeisiin toteutusta ollaan rakentamassa. WordPress on suosituin syystä. Se on helppo oppia ja käyttää, ja sanoisimme että se sopii yleisimpiin verkkosivuprojekteihin mainiosti. Mutta joissakin tilanteissa Drupal voi olla sopivin vaihtoehto, jos halutaan esimerkiksi panostaa tietoturvallisuuteen. Tai Joomla voidaan valita sen isojen tietomäärien hallinnan vaivattomuuden takia. Oikea sisällönhallintajärjestelmä riippuu sen käyttäjien ja yrityksen liiketoiminnan tarpeista.
Jos sinulla on vaikeuksia oikean sisällönhallintajärjestelmän valitsemisessa, ota meihin yhteyttä – selvitetään yhdessä teidän yrityksellenne sopiva ratkaisu.