WordPress vs Joomla vs Drupal  - Tecci

WordPress vs Joomla vs Drupal 

Sisällönhallintajärjestelmät vertailussa 

Sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System) on alusta, jonka avulla pystytään hallinnoimaan verkkosivuja ja niiden sisältöä ilman koodaamista. Joskus suomeksi puhutaan myös julkaisujärjestelmästä. Näitä järjestelmiä yhdistää se, että niiden ansiosta verkkosivujen parissa työskentelyyn ei tarvita juurikaan teknistä osaamista, sillä hallinnointi tapahtuu käyttöliittymän kautta. Sen käyttäjille annetaan erilaisia rooleja, jotka määrittävät heidän oikeutensa sivujen muokkauksessa. Sisällönhallintajärjestelmissä on yleensä myös monia sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka muun muassa lisäävät hakukonenäkyvyyttä ja tietoturvallisuutta.  

Tänään vertailemme kolmea suosituinta vaihtoehtoa. 

WordPress 

WordPress on ylivoimainen sisällönhallintajärjestelmien kingi. Yli 40% kaikista verkkosivuista on tehty WordPressillä. WP:llä on avoin lähdekoodi, jota muokkaamalla sivuista saa juuri sellaiset kuin haluaa. Kuka vain voi käyttää WordPressiä ilmaiseksi ja netti onkin pullollaan tutoriaaleja ja neuvoja. Sitä myös kehitetään jatkuvasti eteenpäin lukuisten ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin. 

WordPressin osaavia kehittäjiä on todella paljon, minkä ansiosta ulkoista apua löytyy varmasti. Sivustojen muokkaaminen onnistuu lisäosien ja teemojen avulla helposti, mutta rajattomien kustomointimahdollisuuksien ansiosta toteutuksesta voidaan tehdä myös täysin räätälöity. Yleensä kustomointi kannattaa, kun puhutaan yritysten verkkosivuista – se antaa uskottavuutta,  mahdollisuuden räätälöidyn asiakaskokemuksen suunnitteluun sekä kilpailuetua. 

WordPress voi kulkea joustavasti mukanasi ihan alusta saakka ja kasvaa yrityksesi mukana. Helposti opittavan käyttöliittymän ansiosta lähes kuka vain voi päivittää WordPress-sivustoa, ja toisaalta käyttäjäroolien avulla varmistetaan että sivujen päivittämisessä ei käy kömmähdyksiä vähemmän teknisiltä ihmisiltä. 

Verkkokaupan perustaminen käy kätevästi WooCommerce-lisäosan avulla, ja se onkin yksi maailman suosituimmista verkkokauppa-alustoista. Sivustoon on myös helppo integroida erilaisia ohjelmistoja, koska suosituimmat ohjelmistot on yleensä rakennettu WordPressin kanssa yhteensopiviksi. 

Risut 

 • Varsinkin vanhojen, päivittämättömien lisäosien kanssa ollaan alttiimpia tietoturvaongelmille 
 • WordPress-kehittäjien kirjo on laaja ja osaamisen taso vaihtelee, joten kehittäjän valinnassa pitää olla tarkkana 
 • Useampien lisäosien yhteiskäyttö vaatii tietotaitoa, sillä kaikki niistä eivät toimi keskenään 

Ruusut 

 • Luotettava ja turvallinen 
 • Kustannustehokas ja helppo ylläpito 
 • Et sitoudu samaan toimittajaan, sillä WP:n hallitsevia kehittäjiä riittää 
 • Vapaus kustomointiin ja räätälöintiin 
 • Yleensä parempi hakukonenäkyvyys kuin muiden sisällönhallintajärjestelmien sivustoilla 
 • Muokattavuuden ansiosta jatkokehitys on helppoa 
 • Joustava valinta joka käy moniin käyttötarkoituksiin 
 • Omistat sivusi ja sisältösi 

Joomla 

WordPressin suurin kilpailija on Joomla. WP:n tapaan myös Joomla on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, ja vaikka sillä ei ole samanlaista suosiota kuin WP:llä, on Joomlallakin miljoonia käyttäjiä ja erittäin laaja kehittäjäyhteisö. Myös Joomlaan löytyy valmiita sivupohjia ja lisäosia, joista useimmat ovat ilmaisia. Niiden avulla on helppo rakentaa verkkosivut tai verkkokauppa, ja käyttöön saa opastusta Joomlan sisäänrakennetusta ohjevalikosta. Lisäosia on kuitenkin paljon vähemmän saatavilla kuin WP:ssä, mikä voi osittain selittää Joomlan suosion hiipumista. 

Joomlan etuja on isojen tietomäärien hallinnan helppous, sillä kuvat ja muun median voi järjestellä kätevästi omiin kansioihinsa. Myös käyttäjähallinta ja monikielisyys saavat plussaa. 

Risut 

 • Ei ole yhtä helppokäyttöinen kuin WordPress 
 • Lisäosat voivat olla kalliita ja niiden käyttämiseen tarvitsee usein ammattilaisen apua 
 • WordPressin tapaan sivustoa joutuu päivittämään tietoturvan ylläpitämiseksi 

Ruusut 

 • Monikielisten sivustojen toteuttaminen on helppoa 
 • MVC-arkkitehtuurin ansiosta ulkoasua voi muokata ilman muutoksia toiminnallisuuksiin 
 • Sopii toteutuksiin, joille halutaan paljon ylläpitäjiä 
 

MVC arkkitehtuuri (Model-View-Controller) pitää esitys- ja logiikkakerrokset erillään. 

Drupal 

Drupalin iskulause on By Developers, for Developers. Sillä on aktiivinen ja sitoutunut kehittäjäyhteisö, ja sitä suosivat erityisesti monet ohjelmistokehittäjät. Drupal pysyy mukana kehityksen trendeissä ja lukeutuu maailman suosituimpiin sisällönhallintajärjestelmiin. Suomessa Drupalia käyttää muun muassa Aalto yliopisto. Noin 2% maailman verkkosivuista on tehty Drupalilla. 

Drupal soveltuu loistavasti laajojen toteutuksien rakentamiseen. Se sopii varsinkin tilanteisiin, joissa tiedetään, että toteutus halutaan kustomoida alusta pitäen. Toisaalta WordPress pystyy samaan monissa tilanteissa. 

Risut 

 • Vaikeasti opittavissa. Drupalin käyttöliittymä on vaikeasti ymmärrettävä monelle devaajallekin 

Ruusut 

 • Drupalissa pystyy luomaan uusia käyttäjärooleja ja rajoittaa niiden oikeuksia miten haluaa 
 • Kieliversioiden tuki ilman lisäosien asennuksia 
 • WordPress tarjoaa paljon enemmän lisäosia ja valmisteemoja, mutta ne tuovat tietoturvallisuuteen riskejä. WordPressiin verrattuna Drupal on tietoturvallisempi vaihtoehto 
 • Sopii laajoihin, räätälöityihin toteutuksiin 

Mikä on paras sisällönhallintajärjestelmä? 

Ensin pitää kysyä, mihin tarpeisiin toteutusta ollaan rakentamassa. WordPress on suosituin syystä. Se on helppo oppia ja käyttää, ja sanoisimme että se sopii yleisimpiin verkkosivuprojekteihin mainiosti. Mutta joissakin tilanteissa Drupal voi olla sopivin vaihtoehto, jos halutaan esimerkiksi panostaa tietoturvallisuuteen. Tai Joomla voidaan valita sen isojen tietomäärien hallinnan vaivattomuuden takia. Oikea sisällönhallintajärjestelmä riippuu sen käyttäjien ja yrityksen liiketoiminnan tarpeista. 

Jos sinulla on vaikeuksia oikean sisällönhallintajärjestelmän valitsemisessa, ota meihin yhteyttä – selvitetään yhdessä teidän yrityksellenne sopiva ratkaisu. 

personal-img

Nicolas Wuolle

Account Director

nicolas@tecci.fi

+358 50 555 9955

personal-img

Otto Silventola

CEO

otto@tecci.fi

+358 40 507 6080

Jätä viesti

Hyväksyn rekisteriselosteen ja tietojeni tallentamisen