Ohjelmistotestauksen tärkeimmät tavoitteet  - Tecci

Ohjelmistotestauksen tärkeimmät tavoitteet 

Ohjelmistotestauksessa on kyse muustakin kuin pelkästä bugien fiksailusta. Tänään käymme läpi, mitä tavoitteita ohjelmistotestaamisella saavutetaan, sekä selvitämme, minkä takia testaaminen on kriittinen osa ohjelmistokehitysprojektia. 

Tavoite #1: Kustannusten pienentäminen 

Ohjelmistotestausta ei aloiteta kun ongelmia löytyy, vaan se startataan jo aikaisessa vaiheessa kehitysprojektia. Testauksen aloittaminen ajoissa auttaa pitämään kustannukset aisoissa, ja samalla säästytään viime hetken yllätyksiltä ja aikataulujen venymisiltä. Mitä aikaisemmin virheet huomataan, sitä helpompi niihin on puuttua. Ohjelmiston käyttöönoton jälkeen tapahtuva virheiden korjaus tulee aina kalliimmaksi. 

Tavoite #2: Riskienhallinta 

Yksi ohjelmistotestausprosessin tärkeimmistä tavoitteista on riskien minimoiminen. Tekniset ongelmat eivät saa vaarantaa tietoturvallisuutta tai aiheuttaa muita häiriöitä ohjelmiston toimintaan. Ohjelmistovirheet voivat olla kalliita ja jopa vaarallisia, eikä ole olemassakaan ohjelmistoa joka olisi täysin virheetön. Tämän takia testaus on välttämätöntä. 

Tavoite #3: Asiakastyytyväisyys 

Ohjelmiston on tärkeää vastata käyttäjien tarpeisiin ja odotuksiin. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttavat esimerkiksi ohjelmiston toimivuus eri alustoilla, sen turvallisuus ja sen luotettavuus.  

Kun puhutaan ohjelmiston käytettävyydestä, tarkoitetaan palvelun helppokäyttöisyyttä. Käytettävyyteen vaikuttaa muun muassa se, onko palvelun käyttö helposti opittavissa, onko käyttäjän helppo suorittaa haluamansa asiat, kuinka helposti tehdyt virheet ovat korjattavissa ja kuinka miellyttäväksi käyttäjä kokee ohjelmiston kokonaisuutena. 

Saavutettavuudella taas tarkoitetaan digitaalisten palvelujen esteettömyyttä. Kun palvelut ovat saavutettavia, kaikki pystyvät käyttämään niitä. Saavutettavia verkkosivuja pystytään esimerkiksi lukemaan ruudunlukuapuvälineillä ja niiden sisältö on esitetty selkeästi, helposti ymmärrettävällä tavalla. Saavutettavilla palveluilla edistetään yhdenvertaisuutta. 

Perusteellisella testauksella selvitetään, että kaikki toimii kuten pitääkin ja että ohjelmisto vastaa kunkin projektin omiin kriteereihin. Kun ohjelmisto on jo valmiiksi testattu ja virheet korjattu, helpotetaan sen käyttäjien elämää, parannetaan asiakastyytyväisyyttä ja annataan luotettava kuva yrityksestä. Ohjelmistotestaus on siis lopullisen ohjelmiston laadunvarmistus.  

Haluatko tietää lisää ohjelmistotestauksesta? Lue lisää tästä linkistä tai ota meihin yhteyttä! 

personal-img

Nicolas Wuolle

Account Director

nicolas@tecci.fi

+358 50 555 9955

personal-img

Otto Silventola

CEO

otto@tecci.fi

+358 40 507 6080

Jätä viesti

Hyväksyn rekisteriselosteen ja tietojeni tallentamisen