Web 3.0 – webin uusi aikakausi - Tecci

Web 3.0 – webin uusi aikakausi

Web 3.0 tulee olemaan webin kolmas evoluutio. Sille on useita eri määritelmiä ja liikkeellä on monia ideoita sen kehittämiseksi. Konsepti on helpompi ymmärtää sen edeltäjien avulla, joten käydään ne nopeasti läpi.  

WWW:n syntymä

Vuonna -89 Tim Berners-Lee teki mullistavan keksinnön työskennellessään CERN:llä, kun hän kehitti Word Wide Webin helpottamaan tutkijoiden työskentelyä. World Wide Web eli WWW mahdollisti tiedon jakamisen tietokoneiden välillä hyperlinkkien ja URL-osoitteiden avulla. WWW ei ole internet vaan osa sitä, vaikka termit joskus sekoitetaan puhekielessä – WWW:tä voi ajatella enemmänkin kokoelmana tietoa, johon pääsee käsiksi internetin avulla.  

Web 1.0:n aikana käyttäjien ja nettisivujen välinen vuorovaikutus oli hyvin rajattua nykypäivään verrattuna. Jos halusit 90-luvulla tuottaa sisältöä, suosituin ratkaisu oli perustaa omat nettisivut. Suurin osa webin käyttäjistä kulutti tietoa passiivisesti osallistumatta itse, eivätkä käyttäjät vielä pystyneet reagoimaan kuluttamaansa tietoon tykkäyksillä tai kommenteilla. Webin käyttäjät olivat passiivisia kuluttajia. 

Somen aikakausi 

Web 2.0 on WWW:n nykyinen aikakausi, joka alkoi 2000-luvulla kun staattisista verkkosivuista muuttui dynaamisia. Käyttäjät pystyivät nyt jakamaan sisältöä, jättämään kommentteja ja arvosteluja sekä reagoimaan tykkäyksillä ja emojeilla. Suosittuja some palveluja ovat tällä aikakaudella olleet esimerkiksi blogit, Facebook, Youtube, Instagram, SnapChat ja TikTok. Käyttäjien ja webissä sijaitsevan tiedon määrä on kasvanut nopeasti ja pääsemme webiin käsiksi kännykällä missä liikummekin. Sekoitetun todellisuuden teknologioiden avulla virtuaalinen todellisuus on mahdollista tuoda lähemmäs fyysistä todellisuutta, ja tekoäly auttaa kohdentamaan mainoksia ja tarjoamaan käyttäjälle osuvia hakutuloksia. 

Ilmaisilla palveluilla on kuitenkin hintansa, ja se on käyttäjien data. Tiedämme, että sitä käytetään mainosten kohdentamiseen, mutta loppujen lopuksi yritys pystyy hyödyntämään sitä miten haluaa. Facebook on tunnetusti rikkonut käyttöehtoja, mikä on lisännyt käyttäjien epäluottamusta sosiaalisen median yrityksiin. 

Toinen iso ongelma webin nykyisessä toimivuudessa on se, että sisällöntuottajat eivät saa riittävää korvausta työstään. Web 2.0 muutti muusikoiden kykyä ansaita, sillä striimauspalvelut kuten Spotify syövät tuloja. Yritykset pystyvät myös sensuroimaan, poistamaan profiileja tai rajoittamaan niiden näkyvyyttä, joskus epäloogisiltakin tuntuvin perustein. 

Somen fiidejä on myös kritisoitu siitä, että niitä ei ole optimoitu tuottamaan käyttäjille arvoa vaan viemään huomiomme ja aikamme, sillä yritykset tienaavat käyttäjille näytettävien mainosten avulla. Puhutaan someriippuvuudesta kun sosiaalisen median käyttö alkaa olla haitallista käyttäjälle tai ympäristölle. 

Pienemmät yritykset eivät myöskään pysty kilpailemaan, kun kaikki valta ja resurssit on keskitetty muutamalle suuryritykselle. 

Web 3.0: uudenlainen web 

Monet toivovat että käyttäjä itse voisi omistaa tuottamansa sisällön ja datan yritysten sijasta. Tähän ollaan kehitettämässä ratkaisua: Web 3.0. Vaikka Web 3.0:lla ei olekaan vielä yhtä oikeaa määritelmää, sitä voidaan ajatella kokoelmana ideoita ja teknologioita, joilla ratkaistaan monia Web 2.0:llan ongelmia ja kehitetään web:iä eteenpäin. 

Uudenlainen web tulisi toimimaan hajautetun järjestelmän avulla, jolloin millään valtiolla ei olisi auktoriteettiä määrätä sen toiminnasta. Toiminta pysyisi läpinäkyvänä kaikille julkisesti näkyvän lohkoketjun ansiosta. Lohkoketjun data säilyy varmasti, sillä sitä ei pysty käytännössä muokkaamaan tai poistamaan jälkikäteen, koska ulkopuolinen laskentateho ei vain yksinkertaisesti olisi riittävä siihen. 

Lohkoketjussa toimivien älysopimuksien avulla pystytään luomaan sovelluksia ilman kolmatta osapuolta. Kehitettäessä hajautettuja sovelluksia täytyy ottaa myös vähemmistön toiveet huomioon, sillä avoimen lähdekoodin projekteista voidaan aina ottaa kopio. Tätä kopiota voidaan taas lähteä kehittämään omana erillisenä projektinaan. Uhka mahdollisesta kilpailevasta sovelluksesta pakottaisi sovellusten kehittäjiä kuuntelemaan yhteisöä. Yhteisö voisi esimerkiksi yhdessä äänestää sovelluksia koskevista päätöksistä.  

Asetelma olisi siis täysin erilainen kuin mihin tällä hetkellä ollaan totuttu. Jos Web 3.0 toteutuu, se tulee muuttamaan talouttamme ja sitä, miten kehitämme ja käytämme sovelluksia ja verkkosivuja. 

personal-img

Nicolas Wuolle

Account Director

nicolas@tecci.fi

+358 50 555 9955

personal-img

Otto Silventola

CEO

otto@tecci.fi

+358 40 507 6080

Jätä viesti

Hyväksyn rekisteriselosteen ja tietojeni tallentamisen