ONKO IT-ALAN OSAAJAPULA TODELLINEN VAI VAIN KOKENEEMPIEN KEHITTÄJIEN PULA? - Tecci

ONKO IT-ALAN OSAAJAPULA TODELLINEN VAI VAIN KOKENEEMPIEN KEHITTÄJIEN PULA?

Kilpailu IT-alan työvoimasta ja huippuosaajista on kiristynyt vuosi vuodelta jo pitkään. Joidenkin arvioiden mukaan Suomen ohjelmistokehittäjien markkinassa on tänä vuonna arviolta jo 14 000 työntekijän työvoimavaje. Vuonna 2022 vaje kasvaa jo 18 000 henkeen. Pula on ennen kaikkea kokeneimmista kehittäjistä, joiden löytäminen on lähes mahdotonta. 

Parhaista senior-tason osaajista kilpailevat suomalaisten yritysten keskuudessa myös kansainväliset jätit, kuten esimerkiksi Facebook, Amazon & Google. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa useat organisaatiot, varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset kokevat haasteita kehittäjien rekrytoimisessa. Asiakkaita ja kehityskohteita riittäisi, mutta työvoimapula estää kasvun ja kehityksen. 

Superkysytyt seniorit  

Markkinoilla on huutava pula varsinkin senioritason IT-osaajista. Kovan kysynnän vuoksi, alan huiput asettavat itse ehtonsa, jonka johdosta kokeneet kehittäjät ovat pk-yritysten ulottumattomissa. Samaan aikaan asiakkaat ja alan kehitys asettaa korkeita vaatimuksia työntekijöiden kokemukselle ja osaamiselle. IT-alan senioriosaajilta odotetaan lähes 10 vuoden työkokemusta ohjelmoinnista, ongelmanratkaisu- ja mentorointikykyjä, yhteistyötaitoja sekä suomen kielen hallintaa. Vaikka koronapandemia on pakottanut monen yrityksen adaptoitumaan jo IT-alalta tuttuun etätyöskentelyyn, toivotaan työntekijöiden asuvan pääkaupunkiseudulla, jotta he pystyvät tekemään töitä tarvittaessa siellä, missä asiakkaat ovat. Tässä kohtaa herää kysymys, onko kohtuutonta vaatia osaajalta tätä kaikkea? 

Tarjolla kokemattomampia kehittäjiä  

Suomen työmarkkinoilta löytyy kuitenkin paljon junior-tason osaajia, jotka hakevat aktiivisesti töitä. Työmarkkinoille valmistuu paljon osaavaa työvoimaa erilaisten täydennys- ja lisäkoulutusten johdosta, josta johtuen vapaana olevat kokemattomammat koodarit tulisi vain löytää. 

Kysyntä näistäkin koodareista on kovaa, vaikka junior-tason kehittäjänkin rekrytointinnista koituvat investoinnit voivat olla lähes yhtä suuria kuin kokeneemman tekijän rekrytoinnista. IT-alalla laskutettavan työn suuruus korreloi suoraan kehittäjien kokemuksen mukaan. Kun kokeneista ja osaavista kehittäjistä on pulaa tai niitä on lähes mahdoton saada hankittua, on luotettava lupaaviin ja nuoriin junior-tason osaajiin. Kokemattomuus tuo mukanaan tiettyjä haasteita, joiden kohtaaminen on etenkin pk-yritysten kohdalla merkittävää. Ensinnäkin yrityksen, joka palkkaa kokemattoman kehittäjän pitää pystyä tarjoamaan palkatulle henkilölle riittävästi tukea, opastusta, palautetta ja valvontaa. Lisäksi aikaisemman ja arvokkaan työkokemuksen puute vaikeuttaa rekrytoivan itsenäiseen työskentelyyn, työtapojen ja yrityksen prosessien sisäistämiseen sekä työtehokkuuteen. Näiden oppiminen saattaakin kestää jopa kuukausia. Kun lisäksi huomioidaan vielä se, että kokematon kehittäjä pystyy harvoin työskentelemään suoraan asiakasrajapinnassa, toteuttamassa täydellä allokaatiolla laskutettavaa työtä, on yhtälö haasteellinen.

personal-img

Nicolas Wuolle

Account Director

nicolas@tecci.fi

+358 50 555 9955

personal-img

Otto Silventola

CEO

otto@tecci.fi

+358 40 507 6080

Jätä viesti

Hyväksyn rekisteriselosteen ja tietojeni tallentamisen