React vs Angular vs Vue: Mikä JavaScript-kirjasto valita vuonna 2020? - Tecci

React vs Angular vs Vue: Mikä JavaScript-kirjasto valita vuonna 2020?

02.09.20

Vuonna 2020 on epäkäytännöllistä kuvitella verkkokehitystä ilman HTML:ää, CSS:ää ja JavaScriptia. JavaScript on verkkosovellusten front-end kehityksen sielu.

JavaScript-kirjastot kehittyvät erittäin nopeasti, mikä tarkoittaa, että meillä on tänä päivänä  usein päivittyviä versioita Angularista, Reactista sekä Vue:sta. Tämä herättää paljon kysymyksiä varsinkin uusien projektien kehityksen alkaessa, kuten: 

Tämä blogi on tarkoitettu valaisemaan asiaa sekä auttamaan oikean front-end JavaScript-kirjaston valinnassa. Valitaanko React, Angular vai Vue?

Accessible Images Using Angular - Level Access

Angular.js plussat ja miinukset

Angular on avoimen lähdekoodin pohjautuva TypeScript-ohjelmistokehys. Sen kehitystä johtaa Googlen Angular tiimi. Sen ensimmäinen versio on julkaistu vuonna 2009. 

Angularia käyttävät mm. Microsoft, Adobe, Upwork, YouTube, Paypal, Nike, Google, Telegram, Crunchbase.

Angularin edut:

Angularin miinukset:

React from Scratch. React is a JavaScript library for… | by Nicolas Marcora  | Noteworthy - The Journal Blog

React.js plussat ja miinukset

React on avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto. alunperin Facebookin vuonna 2013 julkaisema React soveltuu erinomaisesti kaikenkokoisten ja nykyaikaiseten verkkosovelluksien kehittämiseen. React on tällä hetkellä suosituin JavaScript-kehys aiemmin mainitusta kolmikosta.

Reactia käyttävät mm. Facebook, Instagram, Netflix, Twitter, New York Times, Yahoo, Khan Academy, WhatsApp, Dropbox, Airbnb, Asana, Atlassian, Microsoft, Slack ja monet muut.

Reactin edut:

Reactin haittapuolet:

Server-side rendering in Vue.js - LogRocket Blog

Vue.js plussat ja miinukset

Vue.js on vuonna 2013 lanseerattu avoimen lähdekoodin JavaScript-kehys, joka soveltuu erinomaisesti erittäin mukautuvien käyttöliittymien ja hienostuneiden sovellusten luomiseen. Vue on tällä hetkellä vähiten käytetty näistä kolmesta. 

Toisin kuin Angular ja React, Vuea sitä ei tue yksikään teknologiajätti. Vue:js:ää käyttävät muun muassa Xiaomi, Alibaba, WizzAir, EuroNews, Grammarly, Gitlab, Adobe, Reuters, 9Gag.

Vuen edut:

Vuen haittapuolet:

Päätelmät ja yhteenveto

Image for post

Angularilla on vahvat reunaehdot siitä miten sovelluksia tulisi rakentaa. Toisin kuin Vue ja React, se tarjoaa kaiken samassa paketissa: routing, templates ja pakettien testaamisen.

Vue on nopeimmin kasvava näistä kolmesta, mutta tällä hetkellä resursseista voi olla vielä puute.

Kokeneille kehittäjille ei ole suurta eroa siinä, mitä kehystä käyttää, sillä uuden omaksuminen vie vain vähän aikaa. Käytämme projekteissamme lähinnä Reactia ja Angularia, mutta myös Vue:n merkitys kasvaa kokoajan. Jokaisella kehyksellä on omat hyvät ja huonot puolensa, mikä tarkoittaa, että uutta sovellusta kehitettäessä eri vaihtoehdoista valitaan asiakkaiden projektikokonaisuuteen parhaiten soveltuva kehys.

Onko sinulla jokin kehitysprojekti mielessä? Ota yhtettä hello@tecci.fi, niin kartoitamme teille parhaan ja sopivimman ratkaisun!