Verkkokaupan ostopolun analyysi - Tecci

Verkkokaupan ostopolun analyysi

Verkkokauppa ei ole vain ostamista verkosta vaan se on kuluttajalle tapa olla vuorovaikutuksessa tuotteiden ja tuotemerkkien kanssa. Kilpailu verkkokaupoissa kasvaa jatkuvasti ja asiakkaan ostopolun merkitys korostuu kuluttajan ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä. Ilman selkeää ostopolkua kuluttaja hukkuu verkkokauppaan ja asiakaskokemus on negatiivinen, epäselkeä ja monimutkainen.

Verkkokauppiaana seuraat potentiaalisten asiakkaiden vierailuja, selailua ja ostamista - tai katsoit heidän poistuvan sivustoltasi, jättäen sinulle useita polttavia kysymyksiä, kuten esimerkiksi:

  • Miksi 70% asiakkaista poistuu heti etusivulla verkkokaupassa? 
  • Miksi asiakas hylkäsi ostoskorin ostoprosessin viimeisessä vaiheessa?
  • Eikö kyseinen henkilö löytänyt etsimäänsä vai tarjoaako joku paremman tuotteen ja tarjouksen?
  • Mitä muutoksia minun täytyisi tehdä verkkokauppani tulosten parantamiseksi?
  • Kuinka voin oppia asiakkaiden käyttäytymisestä  verkkokaupassa?

Nämä on vain pieniä esimerkkejä kysymyksistä, jotka askarruttavat verkkokaupan omistajaa.  Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia verkkokaupan ostopolun analyysin avulla. Mitä tarkoittaa asiakkaan ostopolku verkkokaupassa?

Asiakkaan ostopolku kertoo yksityiskohtaisesti asiakkaan ostopäätöksen eri vaiheista verkkokaupassa. Kun tunnistaa ja hallitsee asiakkaan ostopolun ja sen eri vaiheet, on sillä mahdollista johdatella asiakasta oikeaan suuntaan ja kohti ostopäätöstä. Verkkokaupan selkeällä ja sujuvalla asiakaskokemuksella on yleisesti todettu olevan taipumus positiivisiin tuloksiin. Esimerkkinä voidaan mainita:

  • Jos verkkokauppasi latautuu ja toimii nopeasti ja ilman ongelmia, tarjoukset ja hinnat ovat selkeitä, sivuilla on helppo navigoida ja tuki on helposti tavoitettavissa, verkkokauppasi asiakkaat tuntevat olonsa mukavaksi, luottavat verkkokauppaasi ja näin päätyvät todennäköisemmin tekemään myös ostoksia. 
  • Jos verkkokauppasi latautuu ja toimii hitaasti, tuotesivuille on vaikea navigoida tai täytettäviä lomakkeita on liian paljon, asiakkaat saattavat siirtyä toiseen kauppaan ja poistua sivulta. 

Verkkokaupan ostopolun analyysi ja Workshopit

Olemme palvelleet useita verkkokauppa-asiakkaita ja analysoineet heidän nykyisen verkkokaupan ostopolkua. Olemme analyysin jälkeen järjestänyt asiakkaillemme  Workshop-tapaamisia, missä selvennämme datan avulla mitä muutoksia verkkokauppaan olisi hyvä tehdä, jotta myyntiä saataisiin kasvatettua. Verkkokaupan ostopolun analyysi sisältää seuraavat vaiheet:

1. Verkkokaupan nykytilan arviointi

Verkkokaupan ostopolun analyysi alkaa verkkokaupan nykytilan arvioinnilla, jossa selvitetään nykytilannetta ja syvennetään ymmärrystä verkkokaupan toiminnoista ja sudenkuopista. Analyysiä varten, verkkokaupasta kerätään paljon erilaista dataa, joka huomioidaan loppuanalyysiä tehtäessä.  

2. Verkkokaupan datan kerääminen, ymmärtäminen ja visualisointi

Verkkokaupasta kerätään eri menetelmien avulla asiakasdataa ja analysoidaan sivu sivulta asiakkaan eri ostopolkuja. Tämän jälkeen datasta muodostetaan selkeä yhteenveto ja se visualisoidaan hyödyntäen eri dashboardeja, nauhoituksia ja heatmappeja. Kerätty data on tärkeää tuoda visuaalisesti myös sellaiseen muotoon, että verkkokaupan ylläpitäjät ymmärtävät sen.

3. Asiakkaan ymmärtäminen

Analyysin kolmannessa selvitetään ja opitaan ymmärtämään, miten asiakkaat käyttäytyvät verkkokaupassa ja miksi he tekevät siellä tiettyjä valintoja. Tämän pohjalta pystytään kehittämään käyttäjäkokemusta paremmaksi ja ostopolkua sujuvammaksi, kun tiedetään mitä asiakas sivulta haluaa. Usein asiakkaat myös tekevät sellaisia toimia, joita ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi ja yrittävät esimerkiksi klikkailla ei klikattavia asioita.

4. Verkkokaupan asiakaspolun kehittäminen

Analyysin neljännessä vaiheessa käydään läpi verkkokaupan asiakaspolkua ja sen kehittämistä. Yleisesti tämän vaiheen päätyttyä tehdään päätöksiä, miten asiakkaan ostokokemusta saadaan miellyttävämmäksi ja nopeammaksi sekä katsotaan miten suunnitellut toimenpiteet voisivat vaikuttaa positiivisesti myynnin kasvuun. Esimerkiksi helppoja ja yksinkertaisia toimintoja voi olla kasvattaa myyntiä tuomalla Up Sellingin ja Cross Sellingin valinnat helposti näkyviin tuotekorteille ja kassalle.

5. Myynnin kasvatus ja asiakastyytyväisyys

Kaikki edelliset vaiheet tähtäävät ennen kaikkea asiakkaan ostopolun yksinkertaistamiseen, sen nopeuttamiseen ja sitä kautta myös myynnin ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen. Ymmärtämällä dataa ja tekemällä pieniä muutoksia verkkokaupassa on mahdollisuus lisätä verkkokaupan myyntiä merkittävästi.

Kiinnostaako sinua tietää lisää verkkokaupan ostopolun analyysistä? Meiltä löytyy paljon kokemusta verkkokaupan myynnin kasvatuksesta ja autamme teitä mielellämme parantamaan ja tehostamaan verkkokaupanne toimintaa.  Saamme varmasti räätälöityä teille sopivan palvelun, josta yrityksenne ja asiakkaat ovat tyytyväisiä -

Ota asiantuntijoihimme yhteyttä laittamalla meille viestiä hello@tecci.fi, niin palaamme välittömästi takaisin!

personal-img

Nicolas Wuolle

Account Director

nicolas@tecci.fi

+358 50 555 9955

personal-img

Otto Silventola

CEO

otto@tecci.fi

+358 40 507 6080

Jätä viesti

Hyväksyn rekisteriselosteen ja tietojeni tallentamisen